Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Έφυγε από τη ζωή, τ’ εμέτερον, ο Χάρρυ Κλυνν (Βασίλης Τριανταφυλλίδης)




Ένας μεγάλος Πόντιος κωμικός, ο Χάρρυ Κλύν, τ’ εμέτερον ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών, το βράδυ της Κυριακής και η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή στην αγαπημένη του Καλαμαριά. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα υγείας και ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.

Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, γεννήθηκε στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, στις 7 Μαΐου του 1940, από φτωχή οικογένεια προσφύγων του Πόντου, τον Νίκο και την Κυριακή Τριανταφυλλίδη. Λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών της εποχής, προσφυγιά, πόλεμος, εμφύλιος, άρχισε να εργάζεται από παιδί, και φοιτούσε ταυτόχρονα στο δημοτικό και στο γυμνάσιο της Καλαμαριάς, για να αποφοιτήσει από το εμβληματικό Ε’ Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Η συμμετοχή του σε βραδιά ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη του άνοιξε το δρόμο μιας και πήρε το πρώτο βραβείο και την πρόταση να τον ακολουθήσει στην Αθήνα.

Σπούδασε στη δραματική σχολή του Π. Κατσέλη και είχε συμμετοχές σε κοσμικά κέντρα της Αθήνας, σε κινηματογραφικές ταινίες, μετέβη στις ΗΠΑ για περίπου 10 χρόνια όπου διέπρεψε στο stand up comedian, ένα νέο είδος σατυρικής παράστασης, την οποία έφερε με επιτυχία στην Ελλάδα, όπου και διέπρεψε. Στο Σικάγο παντρεύεται την γυναίκα του Χαρίκλεια, όπου αποκτά το Νίκο, ένα από τα τρία του παιδιά. Στο Μόντρεαλ, αργότερα αποκτά τον δεύτερο γιο του Αποστόλη και στην Αθήνα την κόρη του Κορίνα.

Μεγάλη αγάπη του η Καλαμαριά και ο Απόλλων, τους οποίους υπηρέτησε πιστά και με πάθος, τόσο στο δήμο, όσο κυρίως στην ποδοσφαιρική ομάδα, την οποία έκανε γνωστή πανελληνίως, τόσο μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, όσο και μέσα από την σάτιρά του.

Μεγάλη του αγάπη και ο Πόντος και οι Πόντιοι τους οποίους και εξύμνησε μέσα από τα κείμενά του. Μάλιστα πριν από χρόνια είχε εμφανιστεί στο 33Ο φεστιβάλ ποντιακών χορών στο Λεβερκούζεν της Γερμανίας που έγινε το 2014.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας

Με ανακοίνωσή του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας εκφράζει με δήλωσή του τη βαθύτατη του θλίψη για την απώλεια του Χάρρυ Κλυνν (κατά κόσμον Βασίλη Τριανταφυλλίδη)., αναφέροντας τα εξής: «Το κενό που αφήνει πίσω του ο Χάρρυ Κλυνν είναι δυσαναπλήρωτο. Ο Χάρρυ Κλυνν ήταν στενός προσωπικός φίλος μου. Μια φιλική σχέση που στηρίχτηκε στον αλληλοσεβασμό και την αλληλοεκτίμηση. Υπήρξε πρωτοπόρος στην πολιτική σάτιρα, καυστικός και δηκτικός, αλλά ταυτόχρονα ευαίσθητος και σεμνός, ενώ ισορρόπησε ανάμεσα στην οξεία κριτική με χιούμορ και ήθος και στην καλλιέργεια μιας διαφορετικής κοινωνικής νοοτροπίας στη βάση του πολιτικού πολιτισμού. Μια κουλτούρα, που θέλησε να υπηρετήσει και ο ίδιος στην πράξη, με την ενεργό συμμετοχή του στα κοινά από το μετερίζι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης ήταν ένας πολυτάλαντος, αξεπέραστος αριστοφανικός ηθοποιός, ίνδαλμα για τη σύγχρονη ελληνική κωμωδία, τραγουδιστής, ποιητής, συνθέτης, συγγραφέας, αλλά και γνήσιος Πόντιος, άοκνος εργάτης, φανατικός Καλαμαριώτης και Απολλωνιστής, που υπηρέτησε τα ιδανικά του και τα πιστεύω του με σθένος και ψυχή. Τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του».

Ο Θεοδόσης Μπακογλίδης

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης με δήλωσή του για την απώλεια του Βασίλη Τριανταφυλίδη (Χάρρυ Κλύνν) αναφέρει: «Σήμερα είναι μια μέρα μεγάλης απώλειας για την πόλη της Καλαμαριάς που έχασε έναν σπουδαίο άνθρωπο, έναν πολυτάλαντο καλλιτέχνη, ένα άνθρωπο που ταυτίστηκε με την ιστορία του Απόλλωνα Καλαμαριάς κι έναν ενεργό πολίτη που σημάδεψε με τα βήματά του και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σήμερα η Καλαμαριά πενθεί, γιατί έχασε ένα τέκνο από τα σπλάχνα της, αφού ως γνωστό γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμαριά. 

Διακρίθηκε για το ήθος του, την αγωνιστικότητά του και την πίστη του στις δημοκρατικές αξίες. Με ευγένεια, σοβαρότητα και πηγαίο χιούμορ αντιμετώπιζε τις δυσκολίες της ζωής του και έτσι πιστεύω πως θα ήθελε να τον θυμόμαστε. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους οικείους του και στα αγαπημένα του πρόσωπα».

Πηγή: http://efxinospontos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου