Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Ιστορικό κτήριο ελληνικού σχολείου της πόλης Κριμσκ στη Ρωσία κινδυνεύει




«Το ιστορικό κτήριο του ελληνικού σχολείου της πόλης Κριμσκ της περιφέρειας Κρασνοντάρ στη Ρωσία χρειάζεται άμεση επισκευή. Μετά τη βιβλική πλημμύρα του 2012, το υπόγειο και τα πατώματα του σχολείου καταστρέφονται από τα υπόγεια ύδατα», – δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων του Κριμσκ Αλέξανδρος Μασιάδης και ζήτησε τη συνεισφορά του κόσμου για την αποκατάσταση του κτηρίου, του οποίου η ανέγερση χρονολογείται στις αρχές του 20ού αιώνα.



«Είμαστε αρωγοί του ελληνικού πολιτισμού, τον οποίο αντιπροσωπεύουν μέχρι σήμερα πολλά μνημεία σε διάφορα μέρη της Ρωσίας. Εμείς γίναμε ένα με το μέρος όπου κατοικούμε, και αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι του. Πρέπει να προστατεύουμε αυτό που δημιούργησαν με τα χέρια τους οι πατέρες μας και οι προπάτορες. Να προστατεύουμε αυτό που είναι δίπλα μας και χρειάζεται προστασία», – σημειώνει ο Αλέξανδρος Μασιάδης στην ανακοίνωσή του.

Το σχολείο κτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα με τις εθελοντικές εισφορές των Ελλήνων της περιοχής.

Στο κτήριο του ιστορικού σχολείου αυτή τη στιγμή στεγάζεται το Μουσείο της Τοπικής Ιστορίας της περιοχής Κριμσκ, στο οποίο βρίσκονται εκθέματα που αναδεικνύουν την ιστορία των Ελλήνων προσφύγων από τον μικρασιατικό Πόντο μετά τη Γενοκτονία. Στο ίδιο κτήριο πραγματοποιούνται συναντήσεις των Ελλήνων της πόλης Κριμσκ.




«Προστατεύοντας αυτό το κτήριο υπερασπιζόμαστε τη συνείδησή μας, την τιμή μας και τη μνήμη!» λέει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος των Ελλήνων του Κριμσκ και ζητά από όλους τους ενδιαφερόμενους οικονομική συνεισφορά. 

Ρεπορτάζ: Βασίλης Τσενκελίδης
Φωτογραφίες από το αρχείο του Αλέξανδρου Μασιάδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου