Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Γιούρι Κοτσερίδης – έφυγε από τη ζωή Έλληνας ιστορικός της περιοχής Κουμπάν στη Ρωσία

 


Γιούρι Κοτσερίδης του Δημητρίου γεννήθηκε στις 14 Μαΐου 1951 στην πόλη Παυλοντάρ της Σοβιετικής Δημοκρατίας Καζαχστάν όπου το 1942 εξορίστηκαν οι γονείς του. Τα παιδικά του χρόνια έζησε στον τόπο εξορίας και μετά το σχολείο και το στρατό γύρισε στην ιδιαίτερη πατρίδα της οικογένειάς του, την περιοχή Κουμπάν στα ρωσικά παράλια του Εύξεινου Πόντου. Εκεί το 1978 αποφοίτησε από την ιστορική σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου της πόλης Κρασνοντάρ.

Ο Γιούρι Κοτσερίδης έφυγε από τη ζωή στις 19 Ιανουαρίου 2021 και άφησε πίσω του πλούσιο έργο στη ρωσική γλώσσα αφιερωμένο στην ιστορία των συμπατριωτών του με καταγωγή από το μαρτυρικό Πόντο. 200 άρθρα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και 19 βιβλία. 

Περισσότερα από τα βιβλία του φέρνουν τίτλους σχετικούς με την ιστορία των Ελλήνων της περιοχής και του τόπου που έγινε γι'αυτούς δεύτερη πατρίδα – «Ιστορία του χωριού Μερτσάνσκογιε» (2003), «Έλληνες στην ιστορία της περιοχής Κουμπάν» (2011), «Πόλη Κριμσκ και η περιοχή της» (2013), «Στις μάχες του Α’ Παγκόσμιου πολέμου: Ρωσία, Κουμπάν, περιοχή του Κρίμσκ» (2014), «Ο πόλεμος στη γη των ηρώων» (2015), «Ιστορία του χούτορ Νοβοουκράγινσκι και των περίχωρων» (2018) κ.α. 

Έτυχε να γνωρίσω τον Γιούρι Ντμίτριγεβιτς προσωπικά το 2014 στη διάρκεια ενός διερευνητικού ταξιδιού μου στην περιοχή του Κουμπάν. Βρεθήκαμε στο σπίτι του, στο χωριό Μερτσάνσκογιε. 

Xωριό Μερτσάνσκογιε, 2014  

Η κουβέντα των δυο ιστορικών με καταγωγή από την ίδια ευρύτερη περιοχή και με διαφορά ηλικίας σχεδόν είκοσι χρόνων κράτησε πολλές ώρες. Τον είδα και άλλες φορές, συζητούσαμε τα θέματα περί της ιστορίας των Ελλήνων Ποντίων της παρευξείνιας περιοχής μας. Τα βιβλία του Γιούρι Κοτσερίδη είχαν συμπεριληφθεί και στα δικά μου άρθρα και ιδιαίτερα στο επιστημονικό άρθρο στη ρωσική γλώσσα με τον τίτλο «Οι Έλληνες του Κουμπάν και της Παρευξείνιας περιοχής στα χρόνια του Εμφυλίου πολέμου 1918-1920» (2018).

Αιωνία η μνήμη στον αγαπητό Γιούρι Κοτσερίδη! Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του!

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες: Βασίλης Τσενκελίδης, ιστορικός (Αθήνα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου