Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Τα Ψυχοσάββατα στη Χριστιανική Πίστη

 

Οι Χριστιανοί πιστεύουν σύμφωνα με τις Γραφές στην ανάσταση των ψυχών τους κατά τη Δευτέρα Παρουσία και τιμούν το σώμα του ανθρώπου ως «ναόν του εν ημίν Αγίου Πνεύματος».

Στην χριστιανική παράδοση όλα τα Σάββατα είναι αφιερωμένα στις ψυχές των χριστιανών, που έχουν αποβιώσει. Ιδιαίτερη προσοχή όμως δίνεται στα δυο Ψυχοσάββατα. Το πρώτο είναι πριν από την Κυριακή της Απόκρεω, δυο μέρες μετά την Τσικνοπέμπτη, και το δεύτερο μια μέρα πριν την Πεντηκοστή.

Τα Ψυχοσάββατα οι πιστοί κάνουν μνημόσυνα στις εκκλησίες τρισάγια στους τάφους των δικών τους ανθρώπων. Οι ιερείς διαβάζουν τα κόλλυβα, τα οποία μετά μοιράζονται στους συγγενείς και όλους τους παραβρισκόμενους στο μνημόσυνο. Υπάρχει συνήθεια αυτές τις αγίες μέρες να βοηθιούνται οι φτωχοί. Στην ελληνική γλώσσα υπάρχει έκφραση «κάνω ψυχικό».

Οι χριστιανοί δεν δουλεύουν στις μεγάλες γιορτές τους. Σε αυτές περιλαμβάνονται και τα τρία Σάββατα Της Κρεατινής, της Τυρινής και των Αγίων Θεοδώρων. Η μη εργάσιμη μέρα της γιορτής λέγεται «αργία» και στην ποντιακή διάλεκτο «έξεργος».

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει έθιμο να τιμάται το Ψυχοσάββατο και πριν τη γιορτή του Αγ. Δημητρίου.

Επίσης στην Αθήνα έχουν ακόμη δύο Ψυχοσάββατα. Το Σάββατο της Τυρινής και το Σάββατο της πρώτης εβδομάδος των Νηστειών, που είναι γνωστό και σαν Ψυχοσάββατο των Αγίων Θεοδώρων.

Στην Ελλάδα οι πιστοί πάνε στα νεκροταφεία για τα μνημόσυνα των νεκρών τους και την Μεγάλη Παρασκευή. Αυτήν την ημέρα οι χριστιανοί δεν εργάζονται μέχρι το μεσημέρι.

Οι Πόντιοι συνηθίζουν να πηγαίνουν στα νεκροταφεία για να γιορτάσουν το Πάσχα μαζί με τις ψυχές των νεκρών τους μια εβδομάδα μετά την Ανάσταση στη γιορτή του Αγίου Θωμά. Σε μερικές περιοχές αυτό το έθιμο σχετίζεται με το ίδιο το Πάσχα και σε μερικές - με την γιορτή της Πεντηκοστής.  

Το πρώτο Ψυχοσάββατο του 2022 πέφτει στις 26 Φεβρουαρίου. Το δεύτερο στις 11 Ιουνίου. Στις 27/2/2022 είναι η Αποκριά Της Απόκρεω, στις 6/3/2022 η Αποκριά Της Τυροφάγου. Στις 7/3/2022 είναι η Καθαρά Δευτέρα. Στις 12/3/2022 είναι το Ψυχοσάββατο των Αγίων Θεοδώρων στην Ανάμνηση θαύματος κολλύβων Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος. Στις 24/4/2022 είναι Το Άγιο Πάσχα, κατά το οποίο υπάρχει το έθιμο σε μερικές κενότητες των Ελλήνων του Πόντου να γιορτάζουν το Πάσχα και με τους νεκρούς στα μνήματα. Στις 25/4/2022 είναι η γιορτή Του Αγίου Γεωργίου. Αυτή η γιορτή είναι στις 23 Απριλίου, όμως αν πέφτει πιο νωρίς από το Πάσχα, γιορτάζεται τη Δεύτερη μέρα Του Πάσχα.

Στη 1/5/2022 είναι η γιορτή Του Θωμά. Αυτήν την ημέρα οι Πόντιοι γιορτάζουν στα μνήματα το Πάσχα με τις ψυχές των νεκρών τους. Στις 11/6/2022 είναι το Β’ Ψυχοσάββατο. Στις 12/6/2022 είναι η Πεντηκοστή. Στις 13/6/2022 - Του Αγίου Πνεύματος. Στις 19/6/2022 - Των Αγίων Πάντων.

Βασίλης Τσενκελίδης, ιστορικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου